In Новини

Уважаеми бъдещи първокурсници, в тази статия можете да откриете информация за кампанията по записване в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. На място при записването във факултета може да се обърнете към студенти, които да ви помогнат с документите, да ви насочат къде и какво да правите, както и да отговарят на въпроси.

Класацията е оповестена на: http://ksk.uni-sofia.bg/klasirane/

Адресите на факултетите, отделите Студенти и техни контакти.

Класирани сте, как трябва да се запишете? Ако не сте -> тук четете.

1. Отивате във факултета, в който сте приети. 

2. На входа или във фоайето, или пред отдел „Студенти“ ще има студенти, вкл. и членове на Студентски съвет, които ще са готови да Ви помогнат с попълването на всички документи, както и ще могат да отговарят на Вашите въпроси.

3. Съответният студент (ще се разпознава по баджа и по хората около него), ще може да Ви упъти и от къде да си закупите задължителните документи нужни за записването Ви.

Препоръчваме Ви да закупите документите от книжарниците в Софийски университет, вътре в сградите на факултетите. Цената им е по-ниска, пък и са всички документи на едно място. Обикновено хората, които продават документите пред факултетите, ги продават на многократно завишени цени. Необходим Ви е целия комплект, а не само напр. студентска книжка.

4. След като си закупите необходимите документи (виж документите тук), се връщате при колегите от Студентски съвет. Те ще Ви покажат къде се намира таблото с образци, ще Ви обяснят къде какво се попълва в документите, а ако имате проблеми или нещо неясно – попитайте ги.

5. След като попълните документите си и колегите ги прегледат, и Ви кажат, че са наред, следва да отидете и да заплатите таксата си (за повече информация виж тук).

6. След като си заплатите таксата, задължително трябва да отидете в отдел „Студенти“, за да бъдете записан като студент на Софийски университет и съответно да Ви бъде заверена книжката.

Отдел „Студенти“ работят от 8:30 до 12:00 и от 13:00 до 16:30 ч.

Документи, които трябва да носите освен тези, които ще закупите и попълните:

⇒ оригиналът на дипломата за средно образование – той се оставя в отдел „Студенти“ във всички случаи, независимо дали ще депозирате диплома за изчакване на второ класиране или ще се запишете като приет на първо класиране;

⇒ лична карта;

⇒ 4 снимки – паспортен формат 3.5/4.5 см, съответно по една снимка за: студентската книжка, картона, именника, студентската идентификационна карта за СУ + ISIC (картата за СУ ще струва 7 лв., като тя ще важи за целия срок на обучение, а ISIC каратата е по избор и струва 10 лв., но се подменя всяка академична година);

Вече не е задължително да попълвате студентската лична карта, тъй като ще бъде заменена от студентската идентификационна карта, която ще може да се ползва и като карта за градски транспорт, карта за БДЖ, карта за библиотеката и карта за общежитие.

⇒ касовата бележка за платен семестър.

Документи, които трябва да попълните:

⇒ Студентска книжка;

⇒ Картон – не всички факултети изискват;

⇒ Именник;

⇒ Декларация за здравно осигуряване;

⇒ Заявление за студентска идентификационна карта;

⇒ Заявление за общежитие;

⇒ Уверение – където и когато потрябва.

Заплащането може да се извърши по няколко начина:

⇒ годишните такси можете да намерите тук. Семестриалната такса е половината от годишната.;

плащане в брой на касите в Паричен салон. Той се намира в сградата на Ректората, северното крило на етаж IV – последният. Бъдете готови да чакате поне час;

⇒ ако сте приети в някои от следните факултети: ФМИ, ФХФ, ФзФ, ФНПП, БФ, СФ – може да използвате касите на съответния факултет, там чакането е минимално. Касите също имат обедна почивка от 12:00 до 13:00 ч.;

чрез банков превод по сметката на Софийски университет от произволен клон на всяка търговска банка:

СУ „Св. Климент Охридски“
IBAN: BG52 BNBG 9661 3100 1743 01
BIC: BN BG BG SD
Основание: Трите имена, ЕГН, Факултет (съкращението му), форма на обучение (редовна/задочна) и образователна-квалификационна степен на обучение (бакалавър/магистър/доктор)

Комисионната за превода е до 10 лв., в зависимост от семестриалната такса и търговската банка. Заплащането на студентската идентификационна карта става с отделен превод, а като основание се посочва „Студентска индентификационна карта“. След като платите в банков клон, трябва да се върнете да оставите копие от превода в някоя от касите на СУ, като за оставянето на бележката НЕ СЕ ЧАКА, а директно влизате.

За следващо класиране:

1. Отивате във факултета, в който сте приет на това класиране, ако не сте приет  – не правите нищо. 

2. На входа или във фоайето, или пред отдел „Студенти“ ще има студенти, вкл. и членове на Студентски съвет, които ще са готови да Ви помогнат с попълването на всички документи, както и ще могат да отговарят на Вашите въпроси.

3. Съответният студент (ще се разпознава по баджа и по хората около него), ще може да Ви даде необходимото заявление за последващо класиране (примерно копие на заявлението ще има в сряда след 10 ч.).

4. След като го попълните, отивате в отдел „Студенти“ като там освен заявлението, допизирате и дипломата.

Важни срокове в кампанията за настаняване в общежитията:

Електронното заявление се подава от 1 до 10 септември;

⇒ Класацията излиза на 18 септември;

⇒ Настаняване от 25 до 30 септември.

За повече информация за всичко свързано с общежитията Ви съветваме да посетите информационния сайт на Комисията по настаняване в общежитията на Софийски университет, на адрес: http://students.uni-sofia.bg/kn/.

Не забравяйте да си платите здравните осигуровки, ако не работите на трудов договор:

⇒ От юли до септември вкл. не сте здравно осигурен;

⇒ Ако 3 месеца не сте здравно осигурен, губите здравните си права;

⇒ Общата сума на здравните осигуровки е 54 лв. или по 18лв./месец.

Свържете се с нас

В момента ни няма, но можете да ни изпратите писмо.

Not readable? Change text. captcha txt