0

Какво е Минута за Коледа ?

„Минута за Коледа“ е една от най-топлите инициативи на Студентски съвет, която вече от години радва стотици хора из цяла България. Всяка година студентите и докторантите изписват коледни писма с пожелания за най-светлите празници. Членовете на Студентски съвет ги събират и доставят посланията до случайни пощенски кутии в родните си места, като приятна коледна изненада.
Един от най-важните стремежи на инициативата „Минута за Коледа“ е да свързва хора с хора, да зарадва по човешки, затова и тя е толкова обичана!

Как да участвам ?

Просто е.

  • Измисли хубаво и стоплящо душата писмо за някой непознат.

  • Напиши го в нашата форма за контакти по-долу.

  • Натисни „Изпрати“.

  • Стопли някого за Коледа!

0
0

Защо да участвам ?

Включи се!

Нека запазим заедно коледния дух

въпреки необичайните времена, в които се намираме.

Нужна е само минута, за да усмихнеш някого на Коледа!

Ти си на ход!

Пример

Вдъхнови се!

Прочети

Здравей,

В най-хубавото време от годината и на най-светлите празници ти пожелавам, който и да си, където и да си, здраве, щастие, късмет, да си обичан и закрилян – ти и всички твои близки. В година като тази ти желая от все сърце да не спираш да вярваш в доброто, да не спираш да се умихваш и да си воден през цялата следваща година от духа на коледните празници. Не спирай да оценяваш всичко това, което имаш, но и не спирай да искаш повече. Преследвай мечтите си неспирно, дерзай и осъществявай! Пази духа на колективността и нека всички да започнем да живеем като едно отговорно общество, грижещо се един за друг!

 

Весели празници и светлина в дома ти,

Един студент от СУ

Примерно писмо

          Здравей! Аз съм Елена и исках да напиша писмо точно на теб! Защото вярвам, че няма случайни неща. Не е случайно, че аз ти пиша и че ти получаваш това писмо, както не е случайно това, че си попаднал именно в дома, в който и са първите ти спомени за празничните дни.

          Искам да ти пожелая да имаш чудесна Коледа и много здрава и плодородна Нова Година! Нека радостта и спокойствието те следват във всички твои дела! В дома ти да има топлина и смях! Да запазим детската радост от първия сняг в сърцата си и сега да се радваме на всичко, което ни заобикаля! В моменти на изпитание да се обърнем към ближния и да споделим с него, да не се затваряме, а да приветстваме всеки човек. Това пожелавам както на теб, така и на себе си. Защото всички имаме нужда от утеха и топла дума. Искам да ми обещаеш, че през тази година ще се усмихваш повече, ще се обаждаш на близките си по-често и ще се занимаваш с това, което обичаш. Аз ти обещавам да сторя същото.

            Скъпи получателю на това писмо, благодаря ти, че ми даде възможност да помисля за добрите неща в живота ни и да ти ги напиша. Добро е, че група студенти преди години са осъществили тази идея, добро е, че има кой да отвори писмото и да го прочете.

                От сърце желая на теб и твоите близки Честита Коледа и Щастлива Нова Година! Ще ти споделя още нещо: при мен, обратно на общоприетото мнение, с годините приятелите стават все повече и все по-верни. Сега започвам в пълнота да разбирам колко ценен е приятелят. И как почти всеки може да ти бъде приятел, стига да подхождаме с разбиране едни към други. Затова желая и на теб винаги да имаш много и верни приятели!

С приятелска обич: Елена

ТУК!

         Здравей, Непознати! Честита Коледа и Щастлива Новата 21-ва година! Пожелавам ти на празниците да имаш много радост, мир и богата на верни приятели трапеза! Ще споделя моята история с теб. Като малка винаги на Никулден сутринта като тръгвах да си обувам ботушките и вътре намирах портокали. По това време портокали и банани имаше за кратко време през зимата и трудно се намираха. Радостта ми беше голяма и със сестра ми старателно запазвахме корите от портокалите, за да направи баба сладко от тях. След цял ден игри в снега се прибирахме и дядо ни разказваше историята за св. Николай. Всяка година той говореше, като че за първи път ни открива тайната на добродетелта на светеца, а ние със сестра ми слушахме като че ли за първи път чуваме чудесната история за това как светецът тайно помогнал на един беден баща като му оставял пари, за да може да задоми дъщерите си, вместо да ги продаде. Дядо казваше: „ето и днес св. Николай оставя тайно по един портокал в ботушките ви, за да ви зарадва и да ни напомни, че не сме сами“. От Никулден до Коледа приготвяхме всички празнични украшения. Дървена въртележка със сърнички, задвижвана от пламъка на малки свещички, дървени играчки за елхата и отново поставки за истински свещички по елхата, запалвахме всичко, изгасяхме осветлението и забравях за домашни, уроци и всички „трудности“ на детството и всички запявахме коледни песни.

    Скъпи Непознати, разказвам ти всичко това, защото вярвам, че и ние като св. Николай можем тайно да помагаме и да радваме ближния. Пожелавам ти през тази година много хора да дължат усмивката си на теб! Както и да бъдеш жив, здрав и радостен! Честита Коледа и Щастлива Нова Година!

С обич: Един студент в СУ

Свържете се с нас

В момента ни няма, но можете да ни изпратите писмо.

Не се чете? Сменете текста. captcha txt