In Новини, Образование, Събития

Честит празник, скъпи колеги!

Университетът е мястото, в което посяваме семената на знанието, изграждаме себе си и като професионалисти, и като човеци, избираме и вървим своите пътища. Те невинаги са леки, но нека трудностите и предизвикателствата ни стимулират и спомагат за нашето израстване!

Днес ние, студентите, си пожелаваме да градим смело основите на по-добри времена, да мечтаем велико, да творим и осъществяваме славно!

Още през 1902 година денят, в който се чества паметта на Св. Климент Охридски, е определен за патронен празник и за празник на българските студенти от Академичния съвет, а през 1905 година това е записано и в Правилника на Университета. До 1968 година Българската православна църква е според Юлианския календар (стар стил) и тогава датата, на която сме чествали паметта на Св. Климент Охридски е била 8 декември, а след това, с преминаването към Григорианския календар (нов стил), става 25 ноември.

Така с годините най-старото и престижно висше училище в България създава и утвърждава 8 декември като символна дата на университетската празничност!

 Днешният ден е традиционно свързан с това да сме заедно – с колегите, с приятелите, с хората, с които споделяме пътя към знанието, защото той е част от тези житейски периоди, които не можем да преминем сами.🤝🏻 И тъй като стремежът към знание е и стремеж към възвисяването на човешката душа – той е празник на душата, на силата, която се съдържа в нея!

Пожелаваме ви да пазите заедността (при спазване на всички противоепидемични мерки!), да се възвисявате един другиго и да отпразнувате весело днешния празник!

Ние,

Студентите

Свържете се с нас

В момента ни няма, но можете да ни изпратите писмо.

Not readable? Change text. captcha txt