In Новини

Честит 24 май, българи!

А, Б, В… редили двамата свети братя буквите на славянската азбука и ги дали в ръцете ни, за да можем да четем и пишем на родния си език. С първата си глътка въздух вдъхваме аромата на българския език, първата думичка изричаме на него и започваме да преоткриваме невероятното богатство от багри и нюанси в родното ни слово. С буквите, сътворени от Кирил и Методий, пишем такива думи като „обич“, „мама“, „радост“, щастие, „цветя“, „родина“, „любов“. Но сякаш в забързания ни и суров делник забравихме думите, които носят обич, радост, щастие, удовлетвореност, милост и благодарност. Ожесточихме се, заваляха думи, които засядат като воденичен камък и нанасят такива рани, които и най-страшното оръжие не може да нанесе. Забравихме как се изписват добрите думи.


Днес е велик празник – на буквите, дадени на „вси славяни книги да четат“. Нека в този ден отдадем нужната почит към делото на светите братя, да погледнем назад, в миналото, за да поемем сила и да тръгнем „към светли бъднини“. Да забравим думите на омразата и завистта, на кражбата и обидата, на злословието и лошотията, думите, които могат да нанесат болка. Нека с българските букви изпишем такива думи като България, празник, обич, радост, родина.


На 24 май с различни мероприятия в цялата страна се отбелязва Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На 24 май 1975 година пред Народната библиотека в София е открит паметникът на Св. св. Кирил и Методий. А на 30 март 1990 година Деветото Народно събрание обявява, че 24 май е официален празник, посветен на делото на светите равноапостоли Кирил и Методий, създатели на славянската писменост.


По традиция денят се отбелязва с литийно шествие до паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Народната библиотека, поднасяне на венци и цветя в столицата. В чест на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост се провежда и тържествено събрание на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, на което ректора на университета произнася празнично слово.

Честит празник на буквите, българи!

Източник: www.actualno.com

Свържете се с нас

В момента ни няма, но можете да ни изпратите писмо.

Not readable? Change text. captcha txt