In Новини

Цветелин Биков и Людмил Миланов в заключение за първия от Дните на кандидат-студента

Цветелин Биков е замeстник-председател на Студентски съвет и председател на Комисията по образованието. Людмил Миланов е член на Студентски съвет от квотата на Стопански факултет.

За трета поредна година Софийски университет „Св. Климент Охридски” организира „Дни на кандидат-студента” – какви са най-често задаваните въпроси?

Цветелин Биков

По- голямата част от кандидат-студентите се интересуваха от информация, която я има на сайта на Университета, по-конкретно от това – какво се изучава във всяка една специалност, а също и за бъдещата си професионална реализация.

Людмил Миланов

При нас Повече хора се интересуваха от магистратурите. Питаха също за програмата „Еразъм” – има възможност да отидеш за един или два семестъра в елитните икономически университети в Европа.

А – защо Стопански факултет, а не УНСС? Предполагам, че много от тях са се питали…

Людмил Миланов

Защото УНСС води началото си от Стопански факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски” още през 40-те години на миналия век.

Каква е ситуацията днес?

Людмил Миланов

При нас се кандидатства с математика и език, което обуславя много високо ниво на студентите, които учат във факултета, имаме чужди преподаватели и гост-лектори, получава се и чужда дипломна, доста от предметите се учат на съответния език, с който се кандидатства. За магистратурата предлагаме програми съвместно с френски университети и се получават две дипломи – българска и френска. Освен това всеки студент може да стане член на Бизнес клуб и да се включи в различните инициативи – организиране на публични лекции, презентации.

Ще задам същия въпрос и за Факултета по математика и информатика – защо да ви предпочетат пред ТУ?

Цветелин Биков

Студенти от ФМИ печелят всички призови места в софтуерни състезания и международни олимпиади по математика, най-престижните софтуерни компании провеждат стажове в нашия факултет, голяма част от работещите в сектора са завършили именно нашия факултет. Съответно факултетът им дава възможността да структурират учебната програма по начин, който би удовлетворил и би отговорил на техните интереси, предлагайки им голямо разнообразие от предмети. Има курсове с практическа насоченост, които се водят от специалистите в бранша и дават реална представа за това, което предстои на студентите, след като се дипломират.

Човек трудно се ориентира – разкажете ни повече за различните студентски организации?

Цветелин Биков

Във всички факултети студентите с позиция и отношение могат да се включат в различни студентски организации и клубове според своите интереси. Клубовете организират различни инициативи – не само на университетско, но и на национално ниво.

Как помагате за разпространяването на информацията?

Людмил Миланов

Във Стопански факултет имаме информационни канали, от първи курс взимаме контактите от първокурсниците – електронни пощи, телефони, и разпространяваме информацията, отделно използваме и преимуществата на Facebook.

Какви са бъдещите планове на Студентски съвет? Вие сте председател на комисията по образованието…

Цветелин Биков

Комисията по образование предвижда срещи с всички факултети, за да се допитаме максимално до мнението на студентите по отношение на учебния процес. Ще бъдат изготвени анкети относно актуализацията и качеството му. Студентски съвет ще инициира издаването на сборници и книги с публикации на студенти от различните факултети. Също така започваме инициативата „Зелен университет” – ще садим дървета, а от септември месец в сградата на Rектората ще има кошчета за разделно събиране на отпадъци.

Каква е позицията на Студентски съвет по въпроса за Закона за висшето образование?

Цветелин Биков

Студентски съвет подкрепя основните идеи застъпени в закона, държим на гъвкавото университетско образование, което включва по-голяма мобилност между университети те – както в страната така и в чужбина, повече свободно избираеми дисциплини, онлайн достъп до учебници и материали. Становището на СС относно Закона за висшето образование ще бъде качено на сайта на Университета.

В заключение?

Людмил Миланов

Дните на отворените врати са една много добра практика, която трябва да продължава занапред !

Leave a Comment

Свържете се с нас

В момента ни няма, но можете да ни изпратите писмо.

Not readable? Change text. captcha txt