In Новини, Събития

Уважаеми колеги,

във връзка със събитията от последните дни, а именно – поканата на студентите от II курс, специалност Журналистика от ФЖМК към СУ "Св. Климент Охридски", отправена към г-н Станислав Трифонов и членовете на редколегията към "Шоуто на Слави", ние – Студентски съвет към СУ, се чувстваме задължени да споделим с всички вас нашата позиция по въпроса, която ясно и обективно да ви запознае с всички обстоятелства, пред които бяхме поставени. 

На проведеното на 12.01.2016 г. Общо събрание на Студентски съвет беше разгледана тази покана с единствената цел това събитие да бъде организирано по начин, по който ще достигне до по-голям кръг от студенти и ще получи по-голям обществен отзвук. Бе взето решението, че СС към СУ ще подкрепи желанието на студентите от II курс, Журналистика да се срещнат със Слави Трифонов и ще направи всичко възможно да организира това събитие като премести локацията му на територията на Ректората с цел удобство и достъпност. Още на следващия ден – 13.01.2016 г. членове на СС се срещнаха с ръководството на СУ, което обаче не подкрепи съвместната ни инициатива и не даде съгласието си такава да бъде организирана на територията на Университета, особено ако оператори на "Шоуто на Слави" заснемат гостуването и го използват в предаването. Опасения бяха свързани с това, че не е уместно на територията на СУ да бъде организирана среща, която може да придобие политическа насоченост – както вероятно всички от вас са чули, името на Слави Трифонов напоследък се свързва със събирането на подписи за организиране на национален референдум.

В такъв случай, извънредно свиканото Общо събрание на СС взе решение, че най-добрият и демократичен начин е да бъде дадена думата на всички вас индивидуално – студентите на СУ "Св. Климент Охридски". Всички вие ще имате достъп до онлайн система за провеждане на референдум – допитване до студентите на Университета, резултатите, от който ще покажат посоката на настроенията относно такава среща между Слави и студентите.

Първият проведен референдум в СУ, а именно този по въпроса с отварянето на входовете към Университета, пожъна голям успех – гласът на студентите беше чут и в крайна сметка волята им беше изпълнена. Това ни кара да се доверим на тази форма за допитване до обществото и отново да потърсим вашето мнение. Онлайн формата за гласуване вече е пусната в действие. С оглед на темповете, с които тези събития се развиват – крайният срок за гласуване е обявен до 16:00ч. на 17.01.2016г. /неделя/. Избирателната активност, която е необходима за легитимността на това допитване, трябва да бъде не по-ниска от 13% от студентите на СУ "Св. Климент Охридски" (същата, каквато беше избирателната активност на изборите за конституиране на СС)

Студентски съвет към СУ "Св. Климент Охридски" ще се съобрази с резултатите, които този Референдум покаже, и ще изпълни волята на студентите. Надяваме се, че с ежедневната си работа успяваме да Ви докажем, че нашата мисия наистина е "За помощ и подкрепа на студентските интереси и идеи!"

Към системата за онлайн гласуване (изисква се оторизиран достъп с име и парола за СУСИ, ако имате проблем с входа в системата или влизате, но не виждате анкетата изпратете писмо на survey@uni-sofia.bg).

Свържете се с нас

В момента ни няма, но можете да ни изпратите писмо.

Not readable? Change text. captcha txt