In Новини, Събития
На връх Съединението на Република България, отборът на СУ "Св. Климент Охридски" се нареди на трето място в дисциплината корпоративна щафета на провелия се Първи Екиден Маратон в страната – София 2015, щафетно преодоляване на дистанцията: 5+10+5+10+5+7.195=42.195км. Пред СУ се наредиха отборите на „SAP Runners“ и „Евроинс – Школа за бягане Македония“.

44 четири отбора с общо 264 участника (6-ма състезатели в отбор), стартираха вчера в I-вия „София Екиден Маратон“, посветен на 130-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. В надпреварата се включиха както професионални атлети, така и любители на бягането, обединени във фирмени щафети, отбори на институции или просто приятелски отбори. Всички те имаха шанса да пробягат класическата дистанция от 42 км 195 м под формата на щафета и да изминат заедно последните метри на маратона на старт-финалната права пред Националния стадион „Васил Левски“. За отбора на СУ "Св, Климент Охридски" се състезаваха: Венцеслав Вълканов (студент 3-ти курс), Тихомир Янев (дипломиран бакалавър), Юлияна Спасова (дипломиран бакалавър), Тошко Тодоров – капитан (студент 4-ти курс, служител), Вероника Вълканова (студент 3-ти курс), Живко Петров (докторант, асистент)

„Екиден маратон“ е щафетен вариант на маратонското бягане, който дава възможност на много широк кръг любители на спорта да изпитат силите си в легендарната дисциплина, като покорят отборно дистанция от 42,195 км. Отборите от 6-ма състезатели, в зависимост от възможностите си, пробягва една или две обиколки на трасето. Името „Екиден“ идва от Япония, тъй като именно там през 1917 г. е бил даден стартът на първото Екиден-състезание, и е комбинация от думите „пункт“ (駅)и „предаване“ (伝). Първият „Екиден маратон“ се провежда през далечната 1917 г. в Япония и от тогава набира световна популярност като достъпено и атрактивно масово спортно събитие по целия свят.

winners

Г-н Такаши Коидзуми, Извънреден и пълномощен посланик на Япония в Република България е патрон на първия „София Екиден маратон“. Партньори в организацията на състезанието са Министерство на младежта и спорта, Столична община, Българска асоциация „Спорт за всички“ и СНЦ „5км Парк Бг“, а спонсори на проявата бяха „Девин“, „Допелхерц“, „Адидас“ и „Евроинс“.

Свържете се с нас

В момента ни няма, но можете да ни изпратите писмо.

Not readable? Change text. captcha txt