In Новини

ПРИЗИВ НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ

В СУ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ”

Уважаеми колеги,

На 27-ми февруари от 14:00 в двора на Ректората ще протече протест срещу 8-процентното увеличение на семестриалните такси, което Академичен съвет на СУ взе на свое заседание в края на месец януари.

Студентски съвет при СУ, факултетните студентски съвети и студентски организации, представляващи недоволните учащи в Университета, се обявиха срещу взетото от АС решение. Същите се организираха и обявиха протестни действия в двора на Ректората срещу 8-процентното увеличение.

Исканията НА ПРОТЕСТА са недвусмислени – прегласуване и отмяна на взетото решение за повишение на семестриалните такси на студентите. Това е конкретният повод и срещу това ние протестираме.

НО ние, студентите на СУ, разбираме проблема, пред който нашият университет е изправен. Снижаването на базовия норматив за издръжка на студенти и последвалото намаление на държавните субсидии за ВУ-та в България води до ситуации на противопоставяне между ръководства и студенти. За нас те са ЕДНО. Проблемите на едните са проблеми и на другите, а решенията трябва да търсят заедно и да се подкрепят, когато ситуацията го изисква. Точно така направихме и в предходните години, когато субсидиите бяха драстично намалени и ние се изправихме заедно с Университета СРЕЩУтези пагубни за образованието в България решения.

Ние подкрепяме своя университет и държим да имаме добри отношения с нашите преподаватели. Да получаваме качествено образование и да продължаваме да се гордеем, че сме студенти в най-добрия университет в България. Ние обаче няма да допуснем решенията на финансовите проблеми на Университета да се прехвърлят върху раменете на учащите и техните семейства. Наясно сме, че сумата, с която таксите се увеличават, не се оценява от всички студенти като голяма, но ПЪРВО, това все пак не са ВСИЧКИ студенти, защото голяма част от тях И СЕГА изпитват трудност да ги заплащат и ВТОРО – решението на проблема трябва да се търси при корена му, а не да се прехвърля към тези, които са избрали да се учат в Софийски университет.

Ние, като студенти, възпитани в ценности за отстояване на правдата на всички нива, сме отворени за диалози и широки дебати с ръководството на Университета за изнамиране на решения на общите ни проблеми. Това обаче, твърдо заявяваме, е възможно едва след премахване на бремето от главите на студентите и коректно уговаряне за участие на заинтересованите студенти, от една страна, и органите на Университета, от друга, в обсъждането на проблема и съвместните действия нататък.

Протягайки ръка в знак на доброжелателство, ние, Недоволните студенти на СУ, се надяваме, че на 27.02 АС на СУ ще вземе решение да не предава своите възпитаници и да обедини усилията си за бъдещето на Университета.

Свържете се с нас

В момента ни няма, но можете да ни изпратите писмо.

Not readable? Change text. captcha txt