In Новини

Уважаеми колеги,
На днешния ден се навършват 197 години от рождението на Евлоги Георгиев, благодарение на когото всички ние сме в тази прекрасна Аула.
Днес обаче e и вашият ден! Днес е първият ден от Вашето най-ново приключение, днес навярно сте изпълнени с едно невероятно вълнение и въодушевление, а вероятно и малка уплаха за новият път, по който сте се преборили да тръгне животът Ви . Истина е, че Софийският университет винаги е бил, е и ще бъде най-елитното висше училище в България, а от вас се очаква да бъдете най-мотивираните студенти, най-подготвените и най-добре платените специалисти.
И когато гледате тази перспектива, най-вероятно си мислите, че ще излезете като златните момчета и момичета на трудовия пазар, а следващите 5 години ще бъдат изпълнени с лежерни дни и прекрасни преживявания.
Истината обаче е малко по-различна. Вие ще се сблъскате с много трудности, ще изживеете несправедливости и ще се чувствате объркани и обезсърчени.
И когато дойде денят, не съвсем далеч от днес, когато седите в прокапалото си от дъждовете общежитие, разочаровани от лекцията, на която сте присъствали, а администрацията е отказала да ви издаде уверение, че сте студент, защото сте дошли 15 минути преди края на работния ден и в следствие на това не сте си взели карта за градски транспорт и са ви глобили… ще ви просветли идеята, че трябва да се махнете от тук, да потърсите други възможности, да се откажете или да заминете в чужбина. Не го правете!
Мога от опит да Ви кажа, че в чужбина не потупват по рамото. Останете тук и кажете „на мен ми пука“! На мен ми пука за средата и ще се опитам да я променя. На мен ми пука за общежитието ми, лекциите ми , на мен ми пука за Университета!
Аз го направих и това се оказа най-добрият избор в живота ми. Стотици студенти на Университета всеки ден се опитват да промнят средата, да я правят по-добра, по-истинска и по-справедлива.
Не се питайте какво ми дава Софийски университет, а си отговорете на въпроса какво Вие сте готови да дадете на Университета. Защото човек е богат не с това, което е взел, а с това което е дал.
И последно – във времена на остро противопоставяне, на сблъсък на ценности, култури, във времена, в които свободата на индивида, демокрацията и справедливостта са застрашени, Софийския университет остава твърд техен защитник. Това, което прави нашия Университет специален, не са впечатляващите сгради и прекрасната Аула, в която сме събрали. Софийския университет е специален заради Вас, неговите студенти, защото хората тук винаги са били готови да се борят за ценностите, да отстояват идеалите и да правят всичко за добруването на нашата страна.
Моето послание към Вас днес е – търсете себе си, учете, следвайте сърцето си, бъдете критични, защото вие сте бъдещето на България!

С уважение,
Васил Силяновски
Свържете се с нас

В момента ни няма, но можете да ни изпратите писмо.

Not readable? Change text. captcha txt