In Новини

Позиция на Студентски съвет на СУ,
относно проекто-бюджет 2012

Уважаеми колеги,

На 11.11.2011г. /петък/ от 13:00 часа се проведе пресконференция в БТА на тема: „Проект за Закон за държавния бюджет на Република България за 2012 г.“, в частта му за базовия норматив за издръжка на студент, размера на финансовите средства за сектор „Образование“, както и модела на финансиране на държавните висши училища, на която присъстваха представители на студентските съвети на СУ „Св. Климент Охридски“, УНСС, ТУ-София, УАСГ, НБУ и МУ-Варна.

Линк с цялата пресконференция – ТУК /от Канал 3/.

По същото време в Министерство на образование, младежта и науката се проведе среща с представители на студентските съвети и Националното представителство на студентските съвети. Студентски съвет на СУ „Св. Климент Охридски” имаше представители и на тази среща, но там ръководството на НПСС заяви позиция, таксите да бъдат увеличени до 55%, което означава, че таксите се вдигат само с 5%. Същият след обяд Главен секретар на МОМН заяви в интервю, че увеличението на семестриалните такси се решава от Народното събрание и не може да бъде повече от 5%. Представителите на Студентски съвет на СУ се разграничават от изказването на председателя на НПСС, за 5% увеличаване на таксите и ако е необходимо ще се стигне и до ефективна защита на студентските интереси.

На срещата в МОМН, както става ясно до консенсус или ползотворна дискусия не се е стигнало, т.к. в медийното пространство излязоха две противоречащи си мнения – това на Главния секретар на МОМН и това на Председателя на НПСС. Точно поради тази причина (противоречивата информация и не до толкова ясните аргументи на страните) Студентски съвет на СУ „Св. Климент Охридски” ще изиска допълнителна информация, относно Проекто-бюджет 2012 и ще направи финансови справки с квалифицирани специалисти по случая, за да може да се изяснят нещата до край.

По – ясната позиция е тази, на студенти от водещите университети в страната: СУ „Св. Климент Охридски“, УНСС, ТУ-София, УАСГ, НБУ и МУ-Варна, която в петък след пресконференцията бе изпратена до съответните адресати, от които зависи увеличението на таксите.

Тази позиция можете да намерите  – ТУК.
Свържете се с нас

В момента ни няма, но можете да ни изпратите писмо.

Not readable? Change text. captcha txt