In Новини, Образование, Събития
Скъпи колеги,
Честит празник!
Днес се навършват 132 години от основаването на най-старото висше училище в България
Софийски университет “Св. Климент Охридски”.
С това дело се полагат устоите на висшето образование в България, благодарение на видни личности като братята Христо и Евлоги Георгиеви!
Днес, на 25 ноември, честваме паметта на Свети Климент Охридски. Като обърнем поглед към историята виждаме искрата, която винаги е осветявала пътя му. От младежките му години като ученик на Св. Методий, последвалото ръкоположение в Рим, неотклонното следване на светлината го превежда през мъченията и гоненията във Великоморавия, за да го доведе до най-значимото му дело – учителската му мисия в България.
Тази искра той предава и на нас. Всред трудности и изпитания тя ни държи в пътя на познанието. Заради нея всеки ден търсим отговори на въпросите си в книгите и в живота на тези преди нас.
Университетът като институция винаги е бил в основата на интелектуалния и духовния растеж на общностите.
Пожелаваме си да растем с него, както и той с нас, да бъдем пример за упоритост и знание, да не спираме да търсим светлината!
По случай празника Студентски съвет, заедно с Ректорското ръководство, поднесе цветя на паметника на патрона на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ в градината „Свети Климент Охридски“.
Свържете се с нас

В момента ни няма, но можете да ни изпратите писмо.

Not readable? Change text. captcha txt