In Новини

Официално становище на Студентския съвет при Софийски университет във връзка с декларацията на НПСС и протестните действия в неделя (24.02)

Студентски съвет към Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се отграничава от декларацията на НПСС и призива в нея за официална подкрепа на протестните действия в неделя. Като причина за това СС към СУ се обединява около следните аргументи:

  • Протестите в страната започнаха като граждански протести срещу други субекти от този сектор – Електроразпределителните дружества. За политизирането на протеста спомогна и оставката на министър-председателя. Настроенията и гражданското недоволство преминаха през различни акценти, като в крайна сметка официални организатори и искания на протестиращите няма. Неофициалните пък преминаха от ниски цени на тока, през свикване на ВНС, измяна на Конституцията и общо недоволство от проблемите през последните над 20 години. Поради всичко това смятаме, че официална подкрепа на протеста означава подкрепа на неуточнени искания, а участието там ще допринесе единствено за повишаване нивото на гражданско недоволство, но не и до решаване на проблемите, стоящи пред висшето образование в страната.

  • Във връзка с гореописаното става ясно, че в момента няма и официална страна, на която да представим исканията си като студенти. Това не изключва участието на никого в протеста като граждани, но остава възможността всички следствия и оценки от развитието на протеста да се припишат и на официално подкрепилите го организации. Студентската общност, която само в лицето на НПСС ще има официални искания, ще бъде изправена пред риска да поеме негативите от натрупаните емоции, личната си незапознатост в дълбочина с проблемите на образованието, а нейното участие – да бъде лесно изконсумирано за политически цели.

  • На 27.02.2013 г. ще се проведат два протеста в двата най-големи ВУЗ-а в България, а именно – Софийския университет и Университета за национално и световно стопанство. Желанието на НПСС да не изостава от обществено-значимите събития е разбираемо, но с оглед тези два протеста, които имат своите конкретни цели, считаме, че официалната ни подкрепа би била по-скоро в ущърб на вече организираните протести за 27.02. В становището на Националното представителство е изказана принципната подкрепа към протестните действия в двата университета, но считаме, че една предварителна координация и обсъждане на декларацията щеше да бъде полезна за оценяване на позитивите и негативите спрямо исканията на СУ и УНСС.

  • Студентски съвет към СУ подкрепя организирането на широки дебати и обсъждания между университетите с акцент върху висшето образование и образователната политика в страната, но едва след като бъдат решени локалните проблеми на студентите, свързани с повишаването на таксите им. Дори сами ще призовем за организирането на такива, когато бъде решен проблемът с 8-процентното увеличение в СУ. Преди тези проблеми да бъдат решени считаме, че подобни действия, подкрепящи неясни или прекалено общи искания, биха довели до размиване на конкретните проблеми и отместване на акцента на вече организираните студентски протести.

Студентски съвет при СУ „Св. Климент Охридски“, 23.02.2013 г.

Свържете се с нас

В момента ни няма, но можете да ни изпратите писмо.

Not readable? Change text. captcha txt