In Новини

Уважаеми колеги,

Във връзка с всеобщото недоволство на студенти и преподаватели относно затворените от близо 2 години входове на Ректората откъм ул. „Шипка“ и откъм изхода на подлеза (тунелът), Студентски съвет при СУ гласува с широко одобрение становище, с което се застъпва за отварянето на двата входа, като също така стартира онлайн-референдум по темата, на който всички студенти и преподаватели ще могат да отговорят на следния въпрос:

Подкрепяте ли възстановяването на свободния достъп до сградата на Ректората през тунела откъм изхода на подлеза и през входа откъм автобусната спирка на ул. „Шипка“?“.

Студентски съвет се обединява около мнението, че сегашната ситуация създава много повече проблеми на студентите и преподавателите, отколкото да решава такива. Двата входа бяха затворени с цел повишаване сигурността на сградата и на учащите и работещите в нея, но на практика тази цел не се постига. Евентуалните недоброжелатели на Университета могат да влязат в сградата със същия успех, с който биха влезли и през затворените входове.

Не е за подценяване неудобството, което се създава на всеки студент, преподавател и работещ в Ректората, който трябва да заобиколи цялата сграда, за да достигне до единствените два действащи входа откъм ул. „Св. Климент Охридски“, което може да отнеме минути. Ограниченият брой входове създава проблеми и при организирането на различни събития в сградата на Ректората, посещението на чуждестранни делегации и други. Също така, Информационният център на СУ остава напълно изолиран от потока от хора, който минаваше ежедневно през тунела.

Освен това, отварянето на двата входа няма да натовари по никакъв начин крехкия бюджет на СУ, защото тунелът никога не е бил охраняван, а входът откъм ул. „Шипка“ може да бъде обезпечен от охранителите, които са позиционирани на отсрещния изход на Северното крило, към бариерата за вътрешния двор на Ректората.

Не на последно място, при сегашния ограничен брой на отворените входове на Ректората една евентуална евакуация би била изключително затруднена, което поставя под сериозен риск живота и здравето на студентите и преподавателите, като нуждата от достатъчен брой отворени входно-изходни пункта, които да обезпечат огромния поток от хора, бива подценена.

Във връзка с гореизложените доводи, Студентски съвет на СУ си поставя за цел повишаването заинтересоваността на студентите към немаловажния проблем и стимулирането на активното им участие в организирания онлайн-референдум, като резултатите от него, заедно с приетото становище, ще бъдат представени на ръководството на Университета и лично на проф. Иван Илчев, като пред тях ще бъдат изложени същите доводи, които са застъпени по-горе.

Студентски съвет е отворен и към всякакви предложения, коментари и препоръки по темата на електронната си поща, поместена на сайта ни.

https://survey.uni-sofia.bg/

Включете се до 26.05.2015 г. Гласът Ви има значение.

11186254_701769963283339_1800705789_n

Свържете се с нас

В момента ни няма, но можете да ни изпратите писмо.

Not readable? Change text. captcha txt