In Новини

На 24.03.2014г. (понеделник) в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ се проведе среща-дискусия по въпросите и проблемите на студентското представителство, организирана от Студентския съвет към Университета.

Участващите не бяха много, но пък това не попречи да се осъществи активно дебатиране по изложените проблеми. Присъстващи на срещата бяха учащи в СУ, Ранобудните студенти, представители на други студентски съвети от София, главният секретар на Националното представителство на студентските съвети и дори преподаватели.

След изложението на законовите и принципните рамки на организациите студентски съвет (СС) и национално представителство на студентските съвети (НПСС) последва студентска критика за действията и бездействията на първите две. Критиката в първата част на дискусията направи Ангел Златков, студент в ИФ на СУ и представител на Ранодбудните студенти. Камен Киров, член на СС на СУ, пък отправи критика към НПСС и ръководството на организацията от предходния и настоящия мандат.

Фокус на дискусията остана НПСС и бившият-настоящ председател на националното представителство, Ангел Георгиев. Част от повдигнатите проблеми бяха участието в парламентарните избори от месец май 2013г. на голяма част от ръководството на НПСС, проблематичното отчетно-изборно събрание на НПСС от 08.02.2014г., липсата на финансова отчетност на националната организация (пред членовете й и пред държавата), както и мълчанието от страна на Министерството на образованието и науката, което бе АЛАРМИРАНО от 24 студентски съвета по посочените проблеми. Върнати са били и ПРЕДЛОЖЕНИЯТА за промени в Закона за висшето образование (ЗВО), които имаха за цел именно постигането на финансова прозрачност и прекъсването на възможността за пожизнени постове в НПСС.

Калин Костов, председател на сдружението „Европейско качество във висшето образование“ и бивш преподавател на Ангел Георгиев, пък представи документи за четирите магистратури и едната доктурантура на д-р Георгиев, които последният е записвал, за да може да има студентски права и да пребивава повече от 8 години в НПСС. За пореден път публично беше оповестено и сходството в доктурантурите на Ангел Георгиев и Красьо Черния.

Наличието на една организация, която според ЗВО е единствен легитимен представител на студентското мнение, е от голяма полза за държавното управление, ако тази организация е послушен буфер между студентската общност и държавните органи. Именно този казус (с всичките методи, които го съпътстват) остана големият въпрос на дискусията, проведена този понеделник. Отговорът ще търсим в бъдещи срещи и дискусии, на които се надяваме, че ще присъстват все повече и повече студенти.

В заключение добавяме една СТАТИЯ, в която главни действащи лица са двама от гостите на организираната от Студентския съвет среща-дискусия.

Свържете се с нас

В момента ни няма, но можете да ни изпратите писмо.

Not readable? Change text. captcha txt