In Новини

Искаме адекватно решение за такса „смет“
на студентските общежития


Уважаеми колеги,

на 21 юли (четвъртък) от 13:30 часа в пресклуба на БТА се проведе пресконференция, организирана от ръководствата на студентските съвети на СУ „Св. Климент Охридски”, Университет за национално и световно стопанство, Технически университет – София, Университет по строителство, архитектура и геодезия, Минно-геоложки университет, Химикотехнологичен и металургичен университет, кото за първи път студентските съвети на най-големите университети работят заедно в благото на общите интереси.

От тази година статутът на студентските общежития в гр. София се тълкува като „нежилищни имоти на предприятия” и в изпълнение на решение № 33 на СОС, такса „битови отпадъци“ вече бива изчислявана с 10 % върху данъчната оценка на имота, вместо досегашните 1,6 %, което се явява повишение с 6,3 пъти.

Студентите са изчислили, че една трета от субсидията на държавата ще трябва да отиде за такса „смет“.

Ръководствата на студентските съвети предвиждат серия от недоволства и напрежение сред студентите на есен, тъй като повишената такса ще се отрази директно на месечните им наеми, ако проблема не бъде решен до началото на учебната година

„Студентите в София вече ще плащат шест пъти по-висока такса смет“, „Една трета от държавната субсидия се връща под формата на такса „смет“.

Организаторите изпратиха позицията си до министър-председателя Бойко Борисов, министъра на финансите Симеон Дянков, председателя на СОС Андрей Иванов, кмета на София Йорданка Фандъкова и директора на НАП Красимир Стефанов.

Официална позиция на студентските съвети, относно проблема с такса смет – ТУК!

Още на същия ден имаше реакция от кмета на Столична община – г-жа Йорданка Фандъкова, която заяви: „Напълно нелогично е тълкуването на статута на студентските общежития като нежилищни имоти”, цитирана от пресцентъра на общината. Още от позицията на кмета на София – г-жа Фандъкова можете да видите – ТУК!

Свържете се с нас

В момента ни няма, но можете да ни изпратите писмо.

Not readable? Change text. captcha txt