In Новини

Честито, колеги!


Във връзка с обучението по втора и нова специалност в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ Академичен съвет бе взел решение, което в продължение на близо три седмици създаде напрежение и неяснота в Паричен салон, а и в различни факултети. Решението, което гласеше, че обучаващите се по две специалности в СУ трябва да заплащат пълната стойност на обучението си по втората специалност (а не както досега – част от нея, както е при държавните поръчки), претърпя няколко метаморфози. Гласуваното на АС решение не е засягало ВЕЧЕ обучаващите се по втора и нова специалност (т.нар. „заварено положение“ студенти). В някои факултети това бе спазено, в други – не, а в трети – на някои се вземаха повече пари, на други – по-малко.


След издирване и разговори с отговорни ръководни фигури в Университета бе обяснено, че заповедта, която е излязла (и според която нямаше как да се направи разлика между сега записващи и вече обучаващи се по втора специалност), важи за абсолютно всички студенти, които са решили да имат по 4 сесии и да поддържат висок успех, за да имат право на първото – независимо от това, кога са направили това решение. Това положение със сигурност щеше да откаже много студенти от обучение по две специалности и личен (а не рядко) и академичен успех, който допринася не малко за имиджа на Университета. По-лошото е, че някои от вече обучаващите се по втора и нова специалност също щяха да прекъснат обучението си по втората специалност поради невъзможност да заплатят в пъти по-високите такси.


Развръзката идва след предложение на ректора, проф. Иван Илчев, на АС промяна в таксите да няма тази година. Решението се приема с пълно мнозинство, а студентите могат да се поздравят за усилията и настойчивостта си.
Промяна в таксите, разбира се, не е изключено да има догодина, тъй като държавната субсидия не покрива второ висше образование за един и същ студент. Това, което заедно постигнахме тази година, е разбиране от ръководството, че такава промяна следва да се прави в адекватен срок преди кандидатстването за втора и нова специалност и то при пълна яснота и уведоменост на студентите.


Колективът на Студентски съвет Ви поздравява и пожелава успешно и качествено обучение в нашия университет!

(ПП: Колегите, които не са записали втора и нова специалност поради въпросната заповед, да следят сайта на СУ! Ще бъде оповестен срок, в който ще можете да се запишете. Следете и успех!)

Свържете се с нас

В момента ни няма, но можете да ни изпратите писмо.

Not readable? Change text. captcha txt