In Новини

Благодарение на финансовата подкрепа на Студентски съвет на СУ, на 13- тата Европейска среща на прилепните изследователи, която се проведе от 1-ви до 5- ти септември в Шибеник, Хърватска, имаше стабилно българско участие.

Ния Тошкова от специалност „Екология и опазване на околната среда“ и Виолета Желязкова от специалност: „Молекулярна биология“ представиха резултатите от работата си върху разпространението на гъбата Geomyces destructans, причинител на синдрома на Белия нос (СБН) при прилепите, у нас. „СБН е инфекциозно заболяване, засягащо хиберниращи прилепи, което за няколко години доведе до изчезването на цели популации в североизточен САЩ и югоизточна Канада. В Европа смъртност не се наблюдава, но патогенът е широко разпространен и изследването му е важно с оглед на адекватното посрещане на бъдещи подобни заплахи“, обясняват момичетата.

Изучаването на летящите бозайници не е застъпено в Софийския университет, но в световен мащаб учените отдавна са разпознали огромното значение на прилепите за екосистемите и човека. На европейския форум присъстваха над 200 изследователи от 4 континента, които представиха широк спектър от проблеми – от въздействието на вятърните турбини и изкуственото осветление върху прилепите до особеностите на прилепните хромозоми и връзката им със стареенето при хората.

„Заминахме за Шибеник с лека неувереност, че ще се впишем в тази среда, но се върнахме със знания за семестър, прекрасни нови запознанства и няколко предложения за финансиране и магистратури в чужбина“, споделят Ния и Виолета. „Решили сме обаче да продължим работата си в България и твърдо вярваме, че това е възможно, дори фактът, че спечелихме финансиране от Студентски съвет, го доказва“, допълват те.

От Българска страна в конференцията участваха още Хелиана Дундарова, докторант в ИБЕИ, която представи филогенетичните си изследвания върху мустакатите нощници, и Елена Тилова от „Зелени Балкани“. Повече информация за симпозиума можете да намерите тук: http://13ebrs2014.com

2014-10-28_223229

Участниците в срещата на брeга на Адриатика

2014-10-28_223243

На постерната сесия

2014-10-28_223253

Българките на конференцията

Свържете се с нас

В момента ни няма, но можете да ни изпратите писмо.

Not readable? Change text. captcha txt